A férfiak a jobb sofőrök!

Írta: Hajdu Kristóf

2023.09.29.

NYUGALOM, NYUGALOM! Kérlek engedd meg, hogy befejezzem!

Ez a mondat már túl régóta van a köznyelvben és borzolja az emberek önérzetét. Oktatóként gyakran hallottam ezt a mondatot, illetve, hogy “Nő vagyok, én úgy sem tudok parkolni!”. 

Mind a kettő kijelentés butaság!

Mégis miért lehet akkor az, hogy ennek ellenére visszahalljuk?

Akkor most a férfiak jobb sofőrök, mint a nők?

A régi társadalmi berendezkedés kényelmesen felsorolható indok, de több ez ennél. Sajnos, ahogyan azt tudjuk, minden sztereotípia elindult valahonnan, de ez honnan?

Egyik az, hogy gyakran kiveszik a nők kezéből a járművezetés “gondjait”. Például: Vendégségbe megy a család, ahová apa vezet. Apa a vendégségben iszik egyet- kettőt. “Anyának is van jogsija, majd ő hazavezet!”. Viszont megeshet, hogy odafelé olyan furcsa módon parkoltak le, hogy kiállni nehéz. Ilyenkor hiba azt mondani, hogy “Na, majd én kiállok, neked csak vezetni kelljen!” vagy “Apjuk, állj már ki, te ügyesebb vagy!”. Mind a kettővel azt érjük el, hogy a két szereplő közül csak egy gyakorol, a másik stabil vezetési tapasztalattól vágja el magát. 

Sokan azt hiszik, hogy a vezetési tudás az a “vérében van” valakinek. A Google szerint Hemoglobin, Trombociták, fehér és vörösvérsejtek igen, kuplung használat, szelephézag és kresz viszont nincs a vérünkben. A vezetési tudás és a vezetési stílus mind tanulható készség. Volt már olyan plázacica kinézetű diákom, aki a 30.ik óráján olyan vizsgateljesítményt mutatott, ami a vizsgabiztost is meglepte annyira ügyes volt és volt már olyan macsó külsejű férfi diákom is, aki még tüsszenteni is félt. Sztereotípia szerint a lánynak max sofőrje kellene, hogy legyen, pedig a valóságban, ebben a történetben a férfi az, akinek valószínűleg még most sincs jogosítványa. A vezetési tudás tanulható, nem születik ezzel senki.

Másik ok, amiért még fennmaradhat ez a sztereotípia pedig az áldozatszerep. Ha érezzük, hogy nekünk valamihez több idő kell, mint az átlagnak, akkor könnyebb az áldozat szerepét felvenni, mint kifizetni még néhány plusz órát. Hiszen akkor “Nem az én hibám, hogy nem tudok parkolni, én nő vagyok!”. Ez egy rendkívül mérgező hozzáállás, ahogyan a toxikus maszkulinitás is az az átlag férfi számára.

Statisztikailag lehet, hogy valaki be tudná mutatni, hogy több tapasztalt férfi sofőr van, de ennek semmi köze ahhoz, hogy milyen kromoszóma tulajdonosa, pusztán az az ember többet gyakorolt. Tehát ha azt hallod, hogy a férfiak jobb sofőrök, ne is hallgass arra aki mondta, csak emlékezz az írásomra. 

Ha vágyat keltettem benned, hogy nőként férfiakat meghazudtoló módon szeretnél parkolni, vagy garázsba állni, keress fel bátran!

+36 20 260-4272
restartautosiskola@gmail.com

Hasonló bejegyzések

Vezetéstechnikai tréning a Restart Autósiskolánál

Vezetéstechnikai tréning a Restart Autósiskolánál

A mindennapi sofőröknek vezettük be új szolgáltatásunkat, a vezetéstechnikai képzést. Itt már nem a kuplung, a fék és a váltás helyes sorrendjével vagy a Fórum parkolón felhajtással foglalkozunk, hanem már egy mélyebb, részletesebb tudást adunk át.  Ez az...

bővebben
Karakterek az úton – vezetési stílusok

Karakterek az úton – vezetési stílusok

Szinte már általánositani is lehetne, vannak olyan visszatérő jelenségek , szereplők az utakon. Nézzünk rá néhány példát, esetleg magadra ismersz a felsorolásban lévők között? A vasárnapi úrvezető Különös ismertetőjegyei: Általában 70 év feletti, kalapos úr, egy...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük