Karakterek az úton – vezetési stílusok

Írta: Hajdu Kristóf

2023.11.29.

Szinte már általánositani is lehetne, vannak olyan visszatérő jelenségek , szereplők az utakon. Nézzünk rá néhány példát, esetleg magadra ismersz a felsorolásban lévők között?

A vasárnapi úrvezető

Különös ismertetőjegyei: Általában 70 év feletti, kalapos úr, egy megkímélt középkategóriás autóval. Opcionálisan, a felesége a róla elnevezett ülésen.

Tartózkodási helye: Belső sáv, szigorúan a felső sebességhatár 80-85%-ával haladva, minden energiáját a tájékozódásra összpontosítva

Megközelítésük: Mintha egy rakétát látnánk, lassított felvételen. Csak fokozott figyelemmel, a belső sávból való kitessékelésük szükségtelen, nem látja, hogy ott vagyunk.

Különlegességük: Csak hétvégén és ünnepnapokon találkozhatunk velük nagyobb számban, egyébként ritka jelenség

A friss jogsis

Különös ismertetőjegyei: 30-as táblánál 30-al megy, pedig nincs a kocsi tetején tetőtábla. A holtteret úgy ellenőrzi, hogy mögötte haladva is látjuk, a homloka az oldalablakon koppan. Opcionálisan, egyik szülője mellette ül és vadul mutogat, kapálózik.

Tartózkodási helye: Gyakori jelenségek, de inkább sebességkorlátozások, záróvonalak és parkolási manővereknél felfedezhetőek. Egyébként könnyen beolvadnak.

Megközelítésük: Amikor felismerjük a friss jogsist, már nem tudunk mit tenni, kicsit várnunk kell. Amint a manőverét befejezte, már utunkra is enged.

Különlegességük: Életkorukban nagy a szórás, valamint autó típusról nem beazonosíthatóak.

Az örök friss jogsis

Különös ismertetőjegyei: Legfontosabb ismertető jegye az önként felrakott, a naptól kifakult “T” matrica. Opcionálisan önkorbácsoló módon “+Nő” felirat a T mellett. Mindenhol lassabban mennek, sebességük nem helyzetfüggő. Megfontolt mozgásuk régi traumákra utal.

Tartózkodási helye: Váratlanul tűnnek fel, számuk csekély, látványuk mesés

Megközelítésük: Hasonló figyelmet igényelnek, mint a friss jogsisok.

A prémium márkás sofőr

Különös ismertetőjegyei: Stuttgarti, Ingolstadti vagy bajor márka, sebességtúllépés, alulhasznált irányjelzők.

Tartózkodási helye: Szigorú belső sáv, még akkor is, ha a külső üres is. Ha nem mozog, általában mozgáskorlátozott várakozóhelyeken láthatóak, ennek hiányában kettő parkolóhelyet használva, az ajtórányitástól tartva.

Megközelítésük: CSSF (CSak Saját Felelősségre)

A gazdagságba született prémium márkás sofőr

Különös ismertetőjegyei: Hasonló márkaorientáció, mint az alap prémium márkás sofőr, de itt a járműpark ritkán idősebb 5 évnél. Itt nincs sebességtúllépés és néha még indexizzót is kell cserélni (ha nem ledes). Gyakran beengednek maguk elé és lemondanak az elsőbbségükről -ezzel megbotránkoztatva a többieket.

Tartózkodási helye: Gyakran előfordulnak a közlekedésben, de az autó árcédulájától eltekintve könnyen beolvadnak, nehéz őket felfedezni.

Megközelitésük: Nem igényelnek többlet figyelmet, jámbor faj, de először nehéz megkülönböztetni az alap prémium márkás sofőrtől.

A futár

Különös ismertető jegyei: A kiszállitó cég egyenruhája. Szivinfarktussal kecsegtető szárazföldi tünemény. Járművei a teljes palettát lefedik, görkorcsolyától kisteherautóig bármi lehet. Minél kisebb járművel halad, annál agilisabb, annál nehezebb szemügyre venni.

Tartózkodási helye: Nagyvárosok teljes területén. Ahol elfér, ott felfedezhetjük. Fizikai akadályok az anyagi kár elkerüléséig nem számítanak.

Megközelítésük: Kiváncsi faj, inkább ő közelít meg minket. Amíg a találkozásunk zajlik, nem változtassunk sebességünkön és irányunkon. Okosak, előre ki tudják számolni, hogy hol leszünk amikor találkozunk, de nem látják a jövőt, ne kóricáljunk össze-vissza.

A Senna reinkarnáció, más néven a Hamilton imposztor

Különös ismertető jegyei: 15-20 év körüli járművet vezet, amely típusból létezett erős és gyors változat (de az övé nem az). Minimális optikai változtatások a járművön, általában felni, ültetés, kipufogó és hifi. Hátradöntött ülés, egykezes kormányzás. Ritka esetben a kipufogó rendszeren át történő jelentőségteljes durrogással jelzik a dominanciájukat és a közeledésüket. Ez a himek esetében már násztáncnak tekinthető, de eredményességük megkérdőjelezhető.

Tartózkodási helye: Általában gyorséttermek parkolójában, illetve egyéb nagy parkolókban lehet felfedezni, gyakran csoportosan. Ezen kívül inkább sötétedés után lehet velük találkozni, fényérzékenységükre nincs általános egyetemes állásfoglalás.

Megközelítésük: A mozgásban lévő imposztor hasonlóan kíváncsi, mint a futár, inkább ő közelít meg minket. Nagyobb figyelmet igényelnek viszont a magasabb sebesség miatt. A hangerejük nem arányos a sebességükkel, igy hamar meghalljuk őket és marad időnk reagálni.

A tanuló

Különös ismertetőjegyei: Általános ismertető jegye a feje felett található “T” tábla. Opcionálisan a járművén valamilyen autósiskola felirat. Mindig ő van a sor elején.

Tartózkodási helye: Rutinpályák kb 10 km-es sugarában, de ezen a területen belül bárhol (kivéve lakó-pihenő övezet). Általában a külső sávban halad, de ritka esetben használja a belső sávot is, ilyenkor általában balra is kanyarodik. Könnyen felismerhetőek, mozgásuk egyedülálló, melyet később, mint a kigyó a bőrét, levedlik.

Megközelítésük: Kellő óvatossággal és türelemmel. Mivel helyzetfelismerésük és problémamegoldó képességük kezdő szintű, így ők lassabban reagálnak, de kellő idő után egyértelművé válik az intuíciójuk.

Hasonló bejegyzések

Vezetéstechnikai tréning a Restart Autósiskolánál

Vezetéstechnikai tréning a Restart Autósiskolánál

A mindennapi sofőröknek vezettük be új szolgáltatásunkat, a vezetéstechnikai képzést. Itt már nem a kuplung, a fék és a váltás helyes sorrendjével vagy a Fórum parkolón felhajtással foglalkozunk, hanem már egy mélyebb, részletesebb tudást adunk át.  Ez az...

bővebben
3 érv, hogy miért használj automata váltós autót!

3 érv, hogy miért használj automata váltós autót!

Ebben a bejegyzésben felsorolok néhány érvet miért is nem ördögtől való, hogy automata váltós autóra cseréljük a járművünket. Számos alkalommal találkoztam és találkozok is azzal a sztereotipiával, hogy az automata váltós járművek mind a sátán szülöttei és nincsenek...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük